Intretinerea bijuteriilor

Bijuteriile sunt accesorii aparte care aduc un plus de frumusete si eleganta prin aspectul dar si valoarea lor – acestea trebuie purtate si pastrate luând în considerare fragilitatea lor.

Bijuteriile nu sunt obiecte care se preteaza obiceiului de a le purta în permanenta ; se recomanda sa scoateti bijuteriile când ajungeti acasa sau când faceti diverse treburi casnice. Evitati contactul cu sapunul, parfumuri, cosmetice si fixativ. Folositi un material moale pentru a lustrui bijuteriile din aur dupa ce le purtati. Nu încercati sa curatati bijuteriile cu clor sau detergenti. Nu folositi metode « babesti » pentru curatarea bijuteriilor (de exemplu : fiertul în apa cu bicarbonat), deoarece este posibil ca nici o substanta speciala de curatat bijuteriile sa nu mai poata repara raul facut astfel. Nu este deloc recomandabil sa intrati în baie sau sa va spalati pe cap purtând bijuterii de orice fel. Compusii chimici, clorul si actiunile mecanice le pot deteriora. Astfel, apar zgârieturi pe suprafata metalelor sau a pietrelor, iar montura slabeste, ducând pâna la caderea pietrelor. Va recomandam sa scoateti bijuteriile înainte de a face baie la strand, în piscina, în mare sau bai termale. Clorul din apa, dar si sarurile distrug atât metalul cât si pietrele naturale sau artificiale, având un puternic efect coroziv asupra acestora. Veti putea constata o înnegrire puternica a argintului sau aurului, precum si o decolorare si pierdere a stralucirii pietrelor. Înainte de a merge la culcare, scoateti-va bijuteriile preferate si asezati-le într-o cutiuta pe noptiera. Altfel, datorita miscarilor din timpul somnului, în timp montura pietrelor slabeste si pietrele pot cadea, lantisoarele se pot rupe, iar bijuteriile sunt afectate de transpiratie si contactul permanent cu pielea. Majoritatea pietrelor semipretioase (malachit, turcoaz, onix etc.), ca si perlele, au o textura poroasa, astfel încât absorb cu usurinta apa sau compusii chimici din sapun si alte produse cosmetice sau de curatenie, care le pot decolora sau afecta rezistenta. Pentru a le proteja, evitati sa intre în contact cu astfel de elemente.

Evitati orice contact al coralului (de orice fel: natural, presat, artificial) cu apa. Acesta , revenind în mediul lui natural îsi va schimba definitiv culoarea si textura. Nu expuneti pietrele la soare sau lumina puternica. Majoritatea pietrelor (ca de exemplu : turcoazele, ametistele) îsi pierd în mod natural culoarea si stralucirea prin expunerea la soare.

Link-uri sponsorizate

© Marc Gold Amanet 2003